Câteva trucuri pentru a vă asigura că pernele dvs. sunt curate și într-o stare bună
De câteva zile mă chinui să găsesc o modalitate de a-mi spăla pernele folosind mașina de spălat. Problema este că nu știu prea multe despre acest proces, deci nu am nicio idee cum să fac ca penele mele să iasă curate și perfecte fără a le deteriora.
Eu, întotdeauna ambițioasă și dornică să știu mai mult despre orice, am început să caut și câteva trucuri cu privire la spălarea pernelor. Doar prin surpriza mea mare, am găsit destul de multe informații pe internet! Chiar dacă în primul moment mi-am dorit să nu găsesc nimic ca să evit o treabă suplimentară, la final am fost foarte fericit când am reușit sa descopar tot ce aveam nevoie. Așadar, pentru ca le poat fi de folos și altora care se luptau cu aceeași problema ca mine, restul prelungirii vizitei mele la mașina de spălat l-am trecut pe hâ
Știți că și pernele se pot spăla? Ei bine, da! Procesul este surprinzător de simplu, iar în scurt timp veți avea perne curate, proaspete și frumos mirositoare. Nu uitați să urmați acești doi pași simplu pentru a obţine rezultatul dorit: primul pas constă în curăţarea cu mâna și al doilea pas în folosirea maşinii de spălat pentru pirne!
Unele persoane s-ar putea să creadă că nu se poate spăla perna, dar se poate. Cu excepția celor de spumă, toate tipurile – adică cele cu pene sau cele sintetice pot fi spălate fără a le deteriora. Spuma, în schimb, nu trebuie uscată pentru că se va topi și se va dezintegra.
Pernele nu numai că se înfășoară în curând, fie că le-ați folosit sau nu, dar acestea colectează praf și transpirație de-a lungul timpului, care pot provoca probleme respiratorii și ale pielii. Acest lucru poate explica surprizele neplăcute ca petele pe față sau alergii inexplicabile – tocmai pentru că pernele sunt umede și neaerisite.
Este natural ca, în timp, pernele noastre albe să capete înfățișarea galbenă. Motivul principal pentru acest lucru este sudoarea care se infiltrează prin țesătura pernei. De altfel corpul nostru transpiră în fiecare noapte pentru a-și menține o temperatura confortabilă. Pe măsură ce sudoarea se evaporă, aceasta lasă o patina inestetică pe cearceaf. Dacă gândiți cumpara una noua, luați în considerare și faptul că exista posibilitatea ca cea veche sã fie încã perfectã.
Nu vă puteți agita gândindu-vă la ce se ascunde în pernele uzate și vechi. 10% din greutatea unei perne vechi de doar 2 ani provine din praful, acarienii și murdăria adunată la o lungă perioadă de timp. Pentru a evita efectele nocive asupra sănătății, specialiștii recomandă să spălați toate pernele din casa și de doua ori pe an sau cel puțin o dată la trei – patru luni folosind programul delicat al mașinii de spalat.
Așadar, iată pașii de urmat pentru a vă asigura că pernele sunt curățate în profunzime:
1. Citiți eticheta pernelor
Dacă doriți să păstrați pernele în cea mai bună stare, urmați intrucțiunile de pe etichetă. Acestea vă spun exact cum trebuie să le spălați, uscați și cât de cald trebuie să fie. Dacă este necesar ca pernele să fie curățate profesional, atunci adresați-vă unui serviciu specializat care se ocupa cu aceasta activitate.
2. Îngrijirea și curățarea pernelor realizate din materiale sintetice
Perna dumneavoastră se poate spăla cu ușurință în mașină, dar trebuie să fiți foarte atenți când alegeți ciclul. La perne umplute cu materiale sintetice, cel mai bine este să alegeți un ciclu de spălare delicat și să optați pentru detergent lichid, nu pudră. Introducerea prea multor perne (mai mult de două dacă au dimensiuni de 50/70), poate distruge balansul necesar mașinii pentru o spălare corecta.
Dacă vreți să folosiți și balsam de rufe, puteți adăuga o cantitate mică alături de detergent. Pernele vor arăta perfect și vor avea miros plăcut. O varianta chiar mai bună este folosirea uleiurilor esențiale, cum ar fi cele de menta, eucalipt, lavandă sau citrice. Acestea nu doar că au un miros plăcut, ci și împrospatează țesurile într-un mod natural. Doar fiți atenți să nu folosiţi mai mult decât trebuie pentru că poate provoca senzaţii neplacute şi insomnie.
3. Îngrijirea pernelor din microfibre
Dacă doriți să spălați pernele din microfibră, trebuie să folosiți un detergent blând sau un gel de duș testat dermatologic. De asemenea, amestecul dintre gelul de duș și bicarbonatul de sodiu poate fi o variantă mai eficientă pentru curățarea țesăturii fără a distruge materialul și atât pentru îndepărtarea mirosurilor neplacute cât și pentru eliminarea bacteriilor. După ce le-ați clătit, uscați pernele cât mai bine posibil la soare sau într-o cameră bine aerisită. Asigurați-vă că aceastea sunt comple
4. Îndepărtarea fulgilor din perne
Verificați întotdeauna țesătura înainte de a pune pernele la spălat. Ar trebui să fie găuri în ele, pentru că altfel se pot bloca mașina de spălat și vor fi distruse. Nu introduceți mai mult de două perne (cu excepția celor mici) când le spălați. Utilizați mai puțin detergent decât obișnuit și înlocuiți balsamul cu ulei esențial de lavandă sau mentă pentru rezultate optime. Spălați cu programul delicat și clătiţile de doua ori şi folosiţile centrifugare chiar şi de doua ori, ca să stoarceţi.
După curățarea în mașina de spălat, veți fi nevoiți să desfaceți ”bulgările” de fulgi din perne și să le uscați. Cel mai bun lucru ar fi ca acestea să se usuce afară, pe balcon sau terasă, dar dacă nu aveți posibilitatea aceasta, atunci puneți-le la uscat intr-o încapere bine ventilată și lânga un calorifer. Este important ca pernele să fie bine scuturate periodic, pentru a le ajuta să revină la forma inițiala. Uscarea poate fi destul de lenta decât a uneia obisnuite sau decât a unui cearceaf, asadar moderati-va nerabdarea
Ghidul de spălare a pernelor
Cel mai bun nivel de temperatură pentru spălarea pernelor este de 60 de grade.
Spălarea pernelor trebuie să fie de minimum 40 de grade. Cel mai bine ar fi să setați temperatura la 60 de grade și să alegeți un program delicat. Acarienii nu se pot împotrivi temperaturilor ridicate, astfel că, pentru a vă asigura că toate acestea au fost eliminați din pernele dvs., trebuie să folosiți o temperatură destul de ridicată.
Toate pernele se spală împreună cu husa sau husele lor protectoare.
Dacă vreți să spălați pernele, întotdeauna asiguraţi-vă că folosiți husa protectoare. Dacă nu aveți una, puneţi la ștergere câte o față de pernă. Acest lucru va evita ca orice puf sau pene să se extragă din perne și să intre în maşina de spalat rufe și s-o murdarească.
Pentru a preveni formarea cocoloșilor, puneți câteva mingi de tenis în mașina de spălat.
Dacă vrei să speli pernele în mod eficient, ai putea adăuga două-trei mingi de tenis în maşina de spălat. Acestea vor împiedica puful să se adune într-un singur loc și te vor ajuta să obţii un nivel mai bun de curăţare.
Asigurați-vă că pernele sunt întotdeauna proaspete, scuturându-le și lăsându-le la aer libere atunci când aveți timp.