Dacă vrei să faci ordine în casă și să te bucuri de proces, poți seta obiective scurte pentru fiecare zonă
Dacă vrei să faci ordine în casă și să te bucuri de proces, poți seta obiective scurte pentru fiecare zonă. Astfel vei putea monitoriza progresul și vei simți satisfacția de a fi reușit. Organizarea regulată este esențială, încearcă să-ţi permiti câteva minute pe zi pentru acest lucru.
Putem fi cu toții de acord că se câștigă mult mai mult decât pierdut atunci când organizăm casa. Uneori însă, se pare că ne scapă motivația pentru a face lucrurile să arate mai bine, în special în locurile foarte aglomerate. Dar dacă reuşim, nu numai că vedem rezultatul nostru estetic și funcțional, dar și sentimentul de satisfacție personală.
Indiferent de modul în care ar fi organizat, orice spațiu are nevoie de clare și reguli bune pentru a păstra ordinea. Iată patru trucuri simple care te pot motiva să faci mai des curatenie în casa ta, conform Apartment Therapy. Odată ce depășești bariera mentală și începi să acționezi, vei realiza cât de simplu este să faci ordine.
1. Exprimă-ți dorința de a organiza casa
Pentru a asigura ordinea și liniștea în casă, este important să vă responsabilizați și să acordați importanță regulilor de bază pe care toată lumea trebuie să le respecte.
Spune-i cuiva despre decluttering-ul tău, indiferent dacă este o prietenă sau coleg de cameră; aceasta vă va ajuta să finalizați sarcina. Este și mai bine dacă faceți și un plan care să includă și un deadline. Promiteți-vă când spațiul se va ordona până la meeting-ul respectiv al acestui termen; poate fi chiar o fotografie ca dovadă cã a fost împlinit.
Dacă dorești să-ți atingi scopurile cu adevărat, poți solicita altor persoane să te verifice periodic și să te tragă la răspundere. Sau poți posta intenția ta pe rețelele de socializare, împreună cu un deadline. Un bonus: dacă ai copii și le dai de știre despre planurile tale, ei vor fi cei care te vor motiva.
2. Invită o altă persoană să vă ajute să curățați casa împreună.
Dacă îți dorești să-ți asumi responsabilitatea și să reușești ceea ce te-ai propus, formează un parteneriat cu cineva și faceți o lista de taskuri pe care trebuie să le îndepliniți. Indiferent dacă încerci Notes sau o altă aplicație, este important să scrii lista de sarcini și să vorbiți cu partenerul tău despre cum vreți să o duceţi la capăt. Acest lucru va creşte şansele voastre de a finaliza acele sarcini și motivaţia voastrǎ.
Există multe moduri în care vă puteți susține una pe cealaltă. Pregătiți-vă planuri motivaționale pentru a atinge obiectivele comune și împărtășiți cu celelalte progresul realizat. Puteți chiar să faceți asta în aceeaşi locuinţă, dacă sunteţi colege de apartament sau fiecare la ea acasă. Cheia este să vă sprijiniţi reciproc sut afacerile voastre reuşesc.
3. Verifica-ti timpul in timp ce faci curatenie in casa ta.
Utilizarea cronometrului poate fi benefică, deoarece maximizează eficienta. Îți dai seama cât de mult poți să faci într-un anumit timp și te provoacă să lucrezi rapid și cu precizie. Pe lângă avantajele practice, folosirea cronometrului poate avea și beneficii psihologice, deoarece te ajută să vinzi obiectivul proiectului și să-l finalizezi la timp pentru a nu pierde prea multe resurse.
Fie că dorești să setezi un timp limită, fie că vrei să vezi cât de repede poți lucra la un proiect, cronometrarea este cheia. Acest lucru te împiedică să procrastinezi și te ajută să finalizezi mai repede orice sarcină.
4. Cheamă un prieten să te ajute când faci curat în casă
Strategia de autogestionare cu ajutorul prietenilor poate face ca sarcinile plictisitoare să devină mai distractive și să asigure un nivel înalt productivitate. Această modalitate este potrivită pentru persoanele cu ADHD și vă poate ajuta să vă concentrați și să continuați până când fiecare obiectiv este atins. Pentru a implementa această strategie, invitați o prietenă/un prieten pentru a vă susține.
Dacă nu ai pe cineva care să te motiveze, poți încerca să-ți faci propriul timelapse. Dacă decizi să nu îl postezi sau să nu-l arăți altcuiva, asta nu contează – faptul că poți vedea cum și-a schimbat lucrurile odată ce procesul este finalizat este destul de valoros pentru a te motiva să continui.